Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.01.2014 17:07 - Български календар
Автор: idanchev Категория: Хоби   
Прочетен: 2022 Коментари: 2 Гласове:
5



Това пише в енциклопедията:

Единственият източник (документ), от който се черпи информация за хипотетична календарна система на прабългарите, е 
Именникът на българските ханове. В този кратък текст, намерен в Русия, има 12 двойки думи на непознат език, които очевидно изразяват календарни понятия. За свързването на тези понятия с реални събития се използват документите на византийските историци за описаните в Именника събития. Названието "прабългарски" е условно и се базира на допускането, че, след като в текста се говори за прабългарски владетели, календарът би трябвало да е принадлежал на тях. 

Според предложените описания календарът се състои от 12
 месеца с фиксиран брой дни (8 месеца по 30 дни и 4 по 31) и два допълнителни дни извън месец или седмица: Игнажден или Еднажден (22 декември), който се е смятал за първия ден в годината и Еньовден (22 юни), който се добавя само във високосни години. Високосните години, приблизително една на всеки четири, се определят по няколко сложни цикъла. Според някои изследователи всяка година датите се падат в същия ден от седмицата (двата допълнителни дни са извън месец или седмица).

Древнобългарската календарна система се състои от 2 инструмента – оригинален годишен календар и 12-годишен циклов календар, които фиксират абстрактно върху черупка на костенурка движението на съзвездия, оприличени на животни в бита.



Това каза Марин Кавръков:

 

Според българския календар, който е най-старият в света, отбелязваме 7521 година

Един от българските интелектуални и културни върхове е създаването на този календар, който е първи в света, посочи той. „Това, че някога сме възприели Григорианския календар и броим годините в календара от рождението на Христос, не означава, че българският календар не съществува. Наши видни историци като Йордан Вълчев, Петър Добрев и много други, са тълкували българския календар и са написали сериозни материали за него. Българският календар е по-точен от Григорианския календар и само с няколко секунди или десети от секундата се различава от астрономическия календар”, добави Кавръков, цитиран от Фокус.

„Преди календара на маите, преди китайския календар, преди Юлианския календар и преди Григорианския календар, има български календар, който е най-старият календар в света. Това е голям интелектуален, научен труд на хора, които са живели хиляди години преди Христос”, заяви Марин Кавръков. По думите му - календарът на маите, който сега е толкова популярен, датира от IX - X век.

„Когато България е била Велика България, всички са се водили по нашия календар, защото сме имали икономическото, политическото, властовото влияние върху народите и сме пренесли своята интелектуална мощ и култура. Българите сме 8 милиона, а не 80 милиона. Ако бяхме 80 милиона души, целият свят щеше да чете българския календар”, каза още областният управител на Сливен Марин Кавръков.

Древнобългарският календар е най-съвършеният в света. Това е признато официално от ЮНЕСКО. Последните изследвания показват, че началото на календара е през 5505 пр. Хр. С 12-годишния си цикъл календарът прилича на китайския, но е по-древен и по-скоро е негов първоизточник.

През 1976 г. ЮНЕСКО обявява древнобългарския календар за най-точния в света.

Годините в календара, който прабългарите са донесли по нашите земи, са били слънчеви и подредени в цикли от по 12 години и се назовавали с имена на животни, а всяка година съдържала 12 месеца, всеки със свое име.

Учените от ЮНЕСКО били поразени от гениалното решение на математическата задача с чепатото число 365. Нещо повече - древното българско летоброене предлагало същото просто правило и за високосния 366-и ден, който окончателно "преобръщал колата" дори на претендиращите за най-съвършени образци календари. Той просто бил обявен за нулев. В съответствие с древнобългарския календар годината е имала 365 денонощия. Започвала е с най-късия зимен ден, който е бил празничен. Към всяка четвърта година се е отчитал един допълнителен ден, наречен "Ден на слънцето”. Дванадесет месеца формирали четири тримесечия, като всеки месец на последното тримесечие имал 31 денонощия, а останалите два месеца – по 30 денонощия.


Откъде ли идва този календар и кой го е съставил? Това някакво наследство от предишни цивилизации на земята ли е? Ако действително е Български, това означава ли че ние, Българите сме най-старата цивилиация тук?




Гласувай:
5




1. demograph - Ние българите сме наистина най-стария народ по тия места.
13.01.2014 10:28
Не ви ли е забавно да следите как след всяко археологическо откритие, противниците на тази теза изпадат в умилителното объркване да съчиняват фантасмагорични версии, за да отрекат фактите.Последните ми усмивки са свързани с намерените керамични плочки в Македония - Виница, където до името Ахилес е изписано пределно ясно БОЛГАР. Поздрав.
цитирай
2. shtaparov - Обичам темата за Календара и често ...
12.08.2019 12:39
Обичам темата за Календара и често чета с интерес за нея но имам прецизни разработки,които показват принципно цялата истина за него и дават невероятно точни съвпадения с датите от историческите извори. Истината както винаги е някъде по средата между крайностите и не подкрепя фантазиите на тюрколозите. Поздравления- желая много успехи и късмет!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: idanchev
Категория: Хоби
Прочетен: 21658
Постинги: 1
Коментари: 2
Гласове: 37
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031